ponedjeljak, 18. studenoga 2013.

Pregled kroz povijest

POVIJESNI PREGLED TEHNIČKE KULTURE U KUTINI

         Utemeljenje i početak rada tehničke kulture u Kutini nije nastalo slučajno niti samo po sebi, već je ono rezultat svjesnog djelovanja grupe kutinskih entuzijasta u zadanim okolnostima društvenih promjena u bivšoj državi, a kasnije i u republikama nakon 2. svjetskog rata.
         Tehnička kultura sa svojim temeljnim ciljevima djelovanja uvijek je imala na umu izvaninstitucionalno obrazovanje i osposobljavanje mladih iz raznih područja tehničke struke.
         Ona je nastala na tragu zakonskih i organizacijskih formi koje su postavljene neposredno iza 2. svjetskog rata u Jugoslaviji. Uloga i značaj tehničke kulture prepoznati su kao vrlo pogodan organizacijski oblik u pripremi građana za ovladavanje tada dostupnim tehničkim sadržajima i aktivnostima.
         Drugi svjetski rat je ostavio snažnu poruku da se pobjeda u ratu ostvaruje u zraku (zrakoplovstvo), na zemlji (prometna tehnika), na vodi i ispod vode (brodarstvo), brzim vezama među njima (radiotehnika) i informacijom i propagandom (informacijskim sustavima).
            Treba se podsjetiti koje su organizacijske forme bile kroz koje je tehnička kultura u svojoj dugoj povijesti prolazila. Tako je pri Fiskulturnom savezu Jugoslavije još 1946. godine formirana komisija »Tehnika i sport«, a već 1948. godine ta je komisija izdvojena i organizirana pod nazivom »Narodna tehnika«.
         Ubrzo nakon toga u svim se republikama gotovo masovno osnivaju organizacije i klubovi tehničke kulture po svim gradovima i općinama. Naravno, za utemeljenje i razvoj tehničke kulture nisu presudna samo financijska sredstva i razvoj gospodarstva već je tu i poseban motiv koji su nam ostavili u svojim radovima, kao izumiteljsku ostavštinu, mnogi naši uvaženi građani kao što su:
Ruđer Bošković, (matematičar, astronom, fizičar, filozof);
Faust Vrančić (erudit, jezikoslovac, konstruktor, izumitelj);
Nikola Tesla (znanstvenik, izumitelj okretnog magnetnog polja i višefazne struje);
Slavoljub Penkala (izumitelj-termofor, mehanička olovka i nalivpero) i dr.
         Kutina kao općina i grad nije ostala imuna na trendove osnivanja klubova i sekcija tehničke kulture, već je i sama krenula u tom pravcu i to zahvaljujući utemeljenju i razvoju snažne naftne i petrokemijske, te ostale industrije na svom području.
         No, i prije Petrokemije, općina Kutina stvarala je uvjete za razvoj gospodarskih subjekata, kao što su Tvornica čađe, Ciglana, Metan i drugi.

         Sami počeci tehničke kulture i aktivnosti u njoj, važno je to istaknuti, povezani su s automtodruštvima na Gojlu, u Kutini i Popovači. Zatim je utemeljen Foto-kino klub Metan, Radioklub Kutina i ostali klubovi i sekcije.


Nema komentara:

Objavi komentar