ponedjeljak, 18. studenoga 2013.

OSA

           Aeroklub OSA kroz proteklih 30-tak godina kontinuiranog postojanja, prolazio je čitav niz faza svoga djelovanja i to upravo onako kako su se mijenjala i razvijala razina postignutog tehničko-tehnološkog razvoja onih naprava i uređaja sa kojima se klub bavio.
           Temeljno područje rada kluba bilo je izrada modela i maketa sredstava prometa kao što su: civilni i vojni avioni, brodovi i cestovna vozila.
Takva struktura maketa i modela uobičajeno je bila interesantna mladeži svih uzrasta i to je bilo presudan čimbenik za njihov angažman u klubu.
Dakle, sukladno tehničko-tehnološkom razvoju navedenih prometnih sredstava, kao i njihovih statičkih i dinamičkih osobina, klub je mijenjao razinu svoga interesa, pa tako i naziv svoga kluba i to sljedećim redom:
Modelarsko-maketarska sekcija u vremenu 1979.-1996. godine, prvo u sastavu           Kluba SAM, a kasnije djeluje kao samostalna udruga;
Maketarski klub OSA od 1996.-2010. godine;
Aeroklub OSA od 2010. godine na dalje.
Utemeljenje modelarsko maketarske sekcije u sastavu Kluba SAM, obavljeno je 1979. godine i to na inicijativu Ivice Bilandžića, kao i nekolicine druge mladeži, koji su tek završili osnovno obrazovanje i kroz Klubove mladih tehničara stekli određena znanja i sposobnosti za maketarstvo i modelarstvo.
Ovdje treba spomenuti, da je Ivica Bilandžić u tom poslu već imao dovoljno iskustva, jer se i u privatnom životu bavio maketarstvom i modelarstvom. On je za maketarstvo i modelarstvo imao i prirodnog dara, jer su tu potrebne predispozicije, kao što je smisao za estetiku, slikarstvo, elektroniku i preciznu mehaniku što je Ivici i bila životna preokupacija.
Sa modelarstvom se susreo još u osnovnoj školi kada je počeo raditi automobile žičanim vođenjem. Čak je izrađivao i željeznice s električnim vođenjem, bavio se, i još se uvijek bavi slikarstvom, a svoj bogat opus slika prezentira u mnogim gradovima i mjestima širom Lijepe naše. Kao instrumentalac u INA Petrokemiji, stekao je iskustvo u preciznosti koja je itekako potrebna u maketarstvu i modelarstvu. 

Nema komentara:

Objavi komentar