ponedjeljak, 18. studenoga 2013.

Kutinski astronomi

Potreba za praćenjem i proučavanjem astronomije u Kutini pojavila se vrlo rano. Još davne 1969. godine uz obvezatan nastavni predmet u kutinskim osnovnim školama, utemeljene su i prve grupe učenika koji su mimo redovnog nastavnog programa, počele sa izučavanjem astronomije.
U tome su svoju veliku ulogu odigrali pojedini nastavnici, također zaljubljenici i entuzijasti u astronomiju, a to su:
                            Ivan Štefek
                            Miroslav Varat
                            Dragica Varat.
Kako se u Kutini već u dobroj mjeri počela stvarati i organizirati tehnička kultura, a u njoj su se utemeljivale i razvijale pojedine tehničke djelatnosti, to je ujedno i bila značajna podrška razvoju astronomije, kao prirodne znanosti
Prije samog utemeljenja Astronomskog društva Ivan Štefek, kako je već rečeno, izučavanje astronomije započeli su učenici u kutinskim osnovnim školama i zahvaljujući nastavnicima mentorima, astronomija je veoma popularizirana, te je obuhvatila veliki broj učenika svih uzrasta.
Prve učeničke grupe astronoma pojavljuju se 1969. godine i sudjeluju na republičkom natjecanju u okviru Pokreta znanost mladima, koji djeluje u svim školama. To je natjecanje održano u Zagrebu na kome sudjeluju:
                            Marjan Matković
                            Marija Odak
                            Zlatko Pregun
                            Branko Sopina
kao i drugi učenici koji su već tada osvajali prestižna mjesta na mnogim općinskim, republičkim i državnim natjecanjima.

Zatim već 1971. godine, na republičkom natjecanju učestvuje 12 kutinskih astronoma od kojih njih četvero u različitim kategorijama natjecanja osvajaju prva mjesta, i to:
                            Jasminka Milat
                            Marija Odak
                            Zlatko Pregun
                            Branko Sopina.

Ovi kutinski astronomi, za svoj uspjeh bili su nagrađeni s ručnim satovima od strane predsjednika grada Zagreba.

      Veliko olakšanje u radu Astronomskog društva Ivan Štefek došlo je s izgradnjom nove zvjezdarnice, ne samo u segmentu promatranja i opažanja pojava na nebeskom svodu, već i u adekvatnom učioničkom prostoru koji omogućava moderan i suvremen način rada.
Realizaciju objekta zvjezdarnice omogućio je Grad Kutina, Zajednica tehničke kulture Kutina, Petrokemija d.d. Kutina, Opće vodoprivredno poduzeće »Lonja Strug« Kutina, Hrvatske vode i drugi sponzori. 
         U osnovnim školama Mate Lovraka i Vladimira Vidrića kontinuirano se nastavlja rad sa učenicima i u desetljeću od 2000.-2010. godine. Svake godine dvadesetak malih astronoma krene u istraživanje svemira iz dvorišta škole ili zvjezdarnice. Sa učenicima rade učiteljice Anka Domitrović i Draženka Rendulić u nižim razredima, Vlatka Vidiček Dam, Zoran Kustura, Goran Rebrača i Ivan Štibilj u petim, šestim i sedmim razredima, a Branko Odobašić radi sa srednjoškolskim uzrastom.

Nema komentara:

Objavi komentar