subota, 4. siječnja 2014.

Gojlo - hrvatska naftaška kolijevka

Marko Rogar podsjetio nas je o postojanju Foto kluba u Gojlu. U subotu 4. siječnja zajedno s Markom Nježićem i Markom Rogarom posjetili smo prostoriju u društvenom (nekada Naftaplinskom) domu u kojoj su smješteni rekviziti Foto kluba. 

Marko je sačuvao i neke stare fotografije.
Na poleđini ove stoji da je snimljena 1. studenog 1953. godine. Auto na fotografiji podsjeća da je u to vrijeme na Gojlu postojao Auto klub Nafta. Zapis o tome može se pronaći na web stranicama Auto moto kluba Delta Zagreb:

OD GOJLA PEDESETIH... 
Korijeni organiziranog bavljenja auto-moto djelatnostima unutar hrvatske naftne industrije, danas INA-Industrija nafte d.d. sežu u 1949. godinu, kada je u malom naftaškom naselju Gojlo kod Kutine, utemeljeno Auto-moto društvo "Nafta". Naftaši, ti vječni putnici i istraživači, vodeći se prvenstveno željom za druženjem, ali i drugačijim promišljanjima za korištenjem slobodnog vremena, te u nastojanju upoznavanja i širenja tehničke i športske kulture udarili su temelje danas bogatoj djelatnosti.

Razvitkom hrvatskog naftnog gospodarstva i objedinjavanjem u jedinstvenu naftnu tvrtku INA, dolazi do masovnog automobilističkog pokreta i utemeljenja novih auto-moto društava sa imenom INA, u Popovači (1962.), Sisku (1963.), Zagrebu (1966.), Kutini (1971.), Rijeci (1974.) i 1984. u  Jastrebarskom i Šibeniku, od kojih danas djeluju samo zagrebačko i riječko.

O Foto klubu informacije su objavljene u knjizi NAFTAPLIN izdanu 1060. godine u kojoj stoji:


I ove fotografije su izrađene u laboratoriju Foto kluba Gojlo. 

Uz Gojlo vezane su mnogobrojne sudbine naftaša pa se tako povremeno okupe djeca naftaplinaca i kroz druženje se podsjećaju svog djetinjstva. Zadnje okupljanje bilo je 2012. godine što se vidi iz slijedećeg novinskog članka:

Vezano uz Gojlo podsjećam na vijest objavljenu 29. studenog 2012. godine na web stranicama Kutine:



Kako je to nekada izgledalo može se vidjeti na ovoj fotografiji. Na žalost od tada do danas nije ništa provedeno u revitalizaciji Gojla. Ali ima u Gojlu ljudi koji se ne mire s činjenicom da je to sada "mrtvo" naselje iz kojega se u prošlosti počela izgrađivati Kutina. 
Antun Dragošević i Marko Rogar

Gojlo je imalo i rudnik ugljena. O tom g. Dragošević ima podatke i stare fotografije. Sve to namjerava objediniti kroz jedan projekt, nešto slično husainskoj šetnici ili Poučnoj stazi "Naftni bunar Martin" u Ciglenici.


Dobivene podatke sredit će urednik monografije i zajedno s redakcijom odlučiti što bi se od toga moglo još nadopuniti u monografiji.

O Gojlu vjerojatno nije ovo zadnja vijest. Marko nas je pozvao na obilazak Turčaka, ostataka nastambe iz doba Turaka. Očekujemo da se započne priprema za provođenje planiranih projekata kojima će se Gojlu dati zasluženi publicitet. Za nas kojima je hodanje pola zdravlja, Gojlo i njegova okolica su zanimljiva za kratke i druge šetnja u prirodi. 







Nema komentara:

Objavi komentar